Άρθρα

a/a

Περίληψη

Άρθρο

Ημερ

83

Ένα άρθρο που επιχειρεί να κάνει μία στοιχειώδη εισαγωγή στην κβαντομηχανική θεωρία μέσα από μία ιστορική αναδρομή και με την πρόταση κάποιων πειραματικών δραστηριοτήτων.
Το μεταβατικό πρόγραμμα σπουδών της Γ΄ Λυκείου που θα εφαρμοστεί από το σχ. έτος 2022-23 προβλέπει την εισαγωγή της κβαντικής θεωρίας. Ελπίζουμε το άρθρο αυτό να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν τη διδασκαλία αυτού του κεφαλαίου.

Εισαγωγή _στη Κβαντομηχανική

2022

82

Στη παρουσίαση αναλύετα η θεωία σφαλμάτων, με συνοπτικό τρόπο.

Θεωρία σφαλμάτων

2022

81

Στο άρθρο αυτό αποδεικνύεται ότι αν θέλουμε να βγάλουμε εκτός πεδίου βαρύτητας έναν δορυφόρο που περιφέρεται γύρω από τη γη, τότε συμφέρει ενεργειακά η πυροδότηση να γίνει στο περίγειο της τροχιάς του. Για πάρα πολλά χρόνια δίδασκα το λάθος όπως ακριβώς αναφέρεται στο σχολικό βιβλίο κατεύθυνσης της Β’ Λυκείου στην άσκηση 105 της παραγράφου 5. Η ανακάλυψη του λάθους έγινε από την αναμετάδοση της εκτόξευσης από τη NASA του δορυφόρου James Webb στις 25-12-21 η οποία αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα.

Πυροδότηση-ενός-δορυφόρου

 

80

Στο άρθρο αυτό εξηγούμε με απλά λόγια πως λειτουργεί ένα πυρηνικό εργοστάσιο σχάσης. Στη συνέχεια αναφέρουμε τους κινδύνους που ελλοχεύει η λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου για το μέλλον και προσπαθούμε να πείσουμε τον αναγνώστη γιατί η προσπάθεια της λύσης του ενεργειακού προβλήματος μέσω της πυρηνικής ενέργειας σχάσης είναι καταστροφική για το μέλλον.

Πυρηνικη-Ενεργεια.pdf

 

79

Στο άρθρο αυτό εξηγούμε τι είναι τα 5 σημεία Lagrange, υπολογίζουμε την απόσταση του σημείου L2 από τη γη και εξηγούμε γιατί το τηλεσκόπιο James Webb τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον ήλιο σε αυτό ακριβώς το σημείο.

Τα5-σημείαLagrange

 

78

Στο άρθρο αυτό γίνεται μία προσπάθεια ερμηνείας της λογικής με την οποία ορίζουμε τα θεμελιώδη μεγέθη στο διεθνές σύστημα μονάδων, συνδυάζοντάς τα με παγκόσμιες σταθερές.

Το διεθνές σύστημα μονάδων

2021

77

Στο άρθρο αυτό, μέσα από την προσπάθεια επίλυσης ενός γεωμετρικού προβλήματος θα γίνει η προσπάθεια ανάδειξης της μεθοδολογίας που χρησιμοποιούμε γενικά στις Φυσικές Επιστήμες.

Η μεθοδολογία των Φυσικών Επιστημών

2020

76

Τι σχέση μπορεί να έχει το θεώρημα των ροπών και η ισορροπία ενός στερεού σώματος με τη θερμική ισορροπία; Και όμως. Η συνέχεια στο άρθρο.

Ισορροπία στερεού και θερμική ισορροπία

2020

75

Σ’ αυτό το άρθρο θα αποδειχθεί ένα παράδοξο που έχει να κάνει με την περίοδο ταλάντωσης ενός δακτυλιδιού και τη μεταβολή της περιόδου όταν κόβουμε συμμετρικά το δακτυλίδι.

Ακρωτηριάζοντας ένα δακτυλίδι

2020

74

Σε αυτό το άρθρο δίνεται η ερμηνεία της δημιουργίας άλως. Άλως είναι ένα φωτεινό στεφάνι που εμφανίζεται σπανίως κάτω από ορισμένες καιρικές συνθήκες γύρω από τον ήλιο ή τη σελήνη.

Δημιουργία άλως

2020

73

Σε αυτό το άρθρο αποδεικνύω με απλό τρόπο τους τύπους που δίνουν το εμβαδό κύκλου το εμβαδό επιφάνειας σφαίρας καθώς και τον όγκο σφαίρας

Περί_Σφαίρας

2020

72

Σε αυτό το άρθρο γίνεται η προσπάθεια ερμηνείας ενός ωραίου «παράδοξου». Αν πάρουμε έναν πλαστικό σωλήνα και ζωγραφίσουμε στα άκρα του δύο σύμβολα, τότε ανάλογα με το ποια άκρη πιέζουμε εμφανίζεται και το συγκεκριμένο σύμβολο

Ένα ωραίο παράδοξο ζητάει την ερμηνεία του

2020

71

Το πείραμα των δακτυλίων που αναπηδούν είναι γνωστό. Βάζομε έναν δακτύλιο στον πυρήνα ενός πηνίου, τροφοδοτούμε το πηνίο με εναλλασσόμενη τάση 110V και το δακτυλίδι πετάγεται ψηλά. Αν συνεχίσουμε την τροφοδοσία το δακτυλίδι αιωρείται. Την αιώρηση αυτή προσπαθούμε να μελετήσουμε και να ερμηνεύσουμε με αυτό το άρθρο

Αιώρηση δακτυλίου σε μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο

2019

70

Φουσκώνουμε δύο μπαλόνια και αποκαθιστούμε την επικοινωνία αέρα μεταξύ τους. Τι θα συμβεί; Ένα απλό πείραμα που κρύβει αρκετές εκπλήξεις και αναδεικνύει την ομορφιά της φυσικής επιστήμης.

Το πρόβλημα των δύο μπαλονιών

2019

69

Ένα άρθρο που επιχειρηματολογεί γιατί θα πρέπει στη Β/θμια Εκ/ση να διδάσκεται στοιχειωδώς η θεωρία σφαλμάτων, πράγμα που ισχύει σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη.

Αναγκαιότητα διδασκαλίας των σφαλμάτων

2019

68

Περιγραφή και δυναμική ανάλυση του ζυγού Roverbal. Ενός ζυγού που ισορροπεί ανεξάρτητα από το πόσο κοντά ή μακριά από τον άξονα συμμετρίας τοποθετεί κάποιος τα σώματα που θέλει να συγκρίνει τα βάρη τους.

Ο ζυγός Roverbal

2018

67

Ένα άρθρο που εξηγεί τη φυσική του χαρταετού, το ρόλο της ουράς του, το σχήμα του σπάγκου, τρόπο για να προσδιορίσουμε με τη βοήθεια ενός κινητού το ύψος που πετάει κλπ.

Ο χαρταετός

2018

66

Ένα άρθρο στο οποίο αναδεικνύεται η μεγαλοφυΐα του Αρχιμήδη. Παρουσιάζονται δύο μεθοδολογίες που χρησιμοποίησε ο μεγαλύτερος ίσως φυσικομαθηματικός όλων των εποχών, μία που βασίζεται σε αρχές της μηχανικής και μία δεύτερη που βασίζεται σε αρχές του απειροστικού λογισμού, με τις οποίες υπολόγισε το εμβαδόν παραβολικού χωρίου.

Αρχιμήδης ο Μέγας

2017

65

Η έννοια του δυναμικού και της τάσης μέσα από μία αντιστοιχία καθώς και η απόδειξη της σχέσης που δίνει τη δυναμική ενέργεια δύο σημειακών φορτίων, με απλά μαθηματικά

Η έννοια του δυναμικού και της τάσης μέσα από μια αντιστοιχία

2017

64

Μία ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών και Τ.Π.Ε για τα Γυμνάσια. Είναι δοκιμασμένη στην πράξη και πλήρως κοστολογημένη

Ανάπτυξη Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών στα Γυμνάσια

2016

63

2015 έτος αφιερωμένο στο φως. Με την ευκαιρία αυτή παρουσιάζεται σ’ ένα φύλλο εργασίας, ένας έμμεσος τρόπος μέτρησης της ταχύτητας του φωτός που βασίζεται στη βασική κυματική σχέση c=λf.Με την ευκαιρία αυτή γίνεται μία ιστορική αναδρομή στη μέτρηση της ταχύτητας του φωτός και τη σημασία της στην εξέλιξη της φυσικής, καθώς και οδηγίες για την κατασκευή ενός φράγματος περίθλασης.

Μέτρηση της ταχύτητας του φωτός. Ένα φύλλο εργασίας και μία ιστορική αναδρομή.

2015

62

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται η ιστορία κατασκευής των θερμομέτρων μέσα από τα προβλήματα που έπρεπε να λυθούν για την υλοποίηση της κατασκευής. Παρουσιάζεται επίσης και μία εναλλακτική πρόταση για την Α’ Γυμνασίου σχετική με το θέμα.

Η βαθμονόμηση ενός θερμομέτρου

2014

61

Το πυθαγόρειο θεώρημα στο εργαστήριο. Ένας πολύ σπουδαίος φυσικός νόμος. Η βαθύτερη σχέση φυσικής – μαθηματικών μέσα από ένα παράδειγμα.

Το πυθαγόρειο θεώρημα στο πάγκο του εργαστηρίου

2014

60

Μελέτη της ελεύθερης πτώσης με μία «κακή» και μία «καλή» πρακτική. Ανάδειξη μίας λανθασμένης μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά ακόμη και από τον επίσημο εργαστηριακό οδηγό.

Μελέτη της ελεύθερης πτώσης

2014

59

Ένα εκλαϊκευμένο άρθρο σχετικό με τη θεωρία ζωνών που προσπαθεί να ερμηνεύσει τη λειτουργία των ημιαγωγών τύπου p και n και των επαφών p-n σε επίπεδο Λυκείου

Θεωρία ζωνών

2013

58

Ένα άρθρο σχετικά με τον τρόπο μέτρησης της ταχύτητας του φωτός από τον Romer. Αφορμή οι πάρα πολλές αναφορές οι οποίες ερμηνεύουν λανθασμένα τη μέθοδο Romer

Μέτρηση ταχύτητας του φωτός από τον Romer

2013

57

5 εξαιρετικά άρθρα σχετικά με την ενέργεια, μεταφρασμένα στα Ελληνικά

1. άρθρο2. άρθρο3. άρθρο4. άρθρο5. άρθρο

2013

56

10 εργαστηριακές συμβουλές σχετικά με τις εργαστηριακές ασκήσεις

10 εργαστηριακά tips

2012

55

Ένα άρθρο σχετικά με το φαινόμενο της διέλευσης της Αφροδίτης στις 6 Ιουνίου 2012

Διέλευση Αφροδίτης

2012

54

Χρηστικές οδηγίες σε σχέση με την πραγματοποίηση πειραμάτων στα Γυμνάσια

Χρηστικές οδηγίες για πειράματα στα Γυμνάσια

2012

53

Ένα άρθρο σχετικό με τα σφάλματα σε επίπεδο μαθητών αλλά και επίπεδο καθηγητών. Μία πολύ βασική γνώση που μπορεί να τεκμηριωθεί μέσω των εργαστηριακών δραστηριοτήτων

Θεωρία σφαλμάτων

2012

52

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο ίσως να αναθεωρήσετε τις γνώσεις σας για την πτήση των αεροπλάνων. Ίσως να βοηθηθείτε για να μάθετε τι δεν ξέρετε για αυτό το θέμα.

Πως πετάνε τα αεροπλάνα;

2012

51

Ποιά ήταν τα δεδομένα, τα ζητούμενα και η μέθοδος που ακολούθησε ο Ερατοσθένης σχετικά με την μέτρηση της ακτίνας της γης;. Ένα άρθρο που εκφράζει μια διαφορετική άποψη πάνω σε αυτό το θέμα.

Μέτρηση της ακτίνας της γης από τον Ερατοσθένη

2011

50

Προτάσεις πάνω στις πρώτες υποχρεωτικές εργαστηριακές ασκήσεις του Γυμνασίου που διαμορφώθηκαν μετά την πρώτη συνάντηση με τους καθηγητές των Γυμνασίων

Προτάσεις σχετικές με τα υποχρεωτικά εργαστήρια του Γυμνασίου – μέρος 1-

2010

49

Σημειώσεις πάνω σε εργαστηριακές ασκήσεις Λυκείου, Νέες Τεχνολογίες και κατασκευές. Συνέχεια του μικρού εργαστηριακού οδηγού που εκδόθηκε το 1999

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ -2-

2010

48

Η ζυγοστάθμιση των αυτοκινήτων. Μια πολύ ωραία εφαρμογή της εξαναγκασμένης ταλάντωσης.

Ζυγοστάθμιση-άρθρο

2010

47

Μερικές παρατηρήσεις πάνω στη κατασκευή και στη λειτουργία του ηλεκτρικού κινητήρα.

Ηλεκτρικός Κινητήρας

2010

46

Μια κβαντική θεώρηση του φαινομένου της διάθλασης. Ένα άρθρο που μπορεί να σας λύσει αρκετές απορίες σε σχέση με την επίδραση του φωτός με την ύλη.

Αλληλεπίδραση ύλης -φωτός

2009

45

Ότι θέλετε να μάθετε σχετικά με τη μηχανή Wimshurst

Μηχανή Wimshurst

2009

44

Μερικές εκπλήξεις που κρύβει η εξαναγκασμένη ταλάντωση. Δεν ισχύει η αρχή διατήρησης της μηχανικής ενέργειας. Δεν έχουμε μέγιστη μεταφορά ενέργειας στο συντονισμό κτλ.

Εξαναγκασμένη ταλάντωση

2008

43

Μερικές πληροφορίες γύρω από τα πειράματα που θα πραγματοποιηθούν στο CERN. Το πείραμα του θεού ή του διαβόλου;.

Πειράματα του Cern

2008

42

Ένα άρθρο σχετικά με τη διάρκεια της ημέρας, την εξίσωση του χρόνου και το ανάλημμα, με αφορμή μια επίσκεψη στην μητρόπολη του Μιλάνου

Η διάρκεια της ημέρας, και η εξίσωση του χρόνου

2008

41

Είναι δυνατό αλλά και αναγκαίο να εισαχθούν στην εξεταστική διαδικασία οι εργαστηριακές δραστηριότητες.

Εξετάσεις σε πειραματικές δραστηριότητες

2008

40

Μια ρεαλιστική πρόταση για την εισαγωγή των εργαστηριακών δραστηριοτήτων στα Γυμνάσια.

Πραγματοποίηση εργαστηρίων στα Γυμνάσια

2008

39

Κριτήρια για το ποιες εργαστηρικές ασκήσεις θεωρούνται πετυχημένες και ποιες αποτυχημένες.

Ποιες εργαστηριακές ασκήσεις θεωρούνται πετυχημένες

2008

38

Ένα άρθρο στο οποίο ακολουθώντας τα βήματα του R.Feynman αποδεικνύουμε με μαθηματικά Λυκείου τους νόμους του Kepler ξεκινώντας από τους νόμους του Newton

Νεύτωνας – Κέπλερ 1 -1 Διαιτητής του αγώνα ο Ευκλείδης

2007

37

Κυκλοειδής είναι η καμπύλη που κάνει ένα σημείο της περιφέρειας μιας ρόδας που κυλίεται. Η μελέτη της κυκλοειδούς καμπύλης κρύβει πάρα πολλές εκπλήξεις

Μελέτη Κυκλοειδούς Καμπύλης

2006

36

Μια πολύ ενδιαφέρουσα σύμπτωση που μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις σχετικά με το ‘έργο’ της κεντρομόλας δύναμης

Το έργο της κεντρομόλας δύναμης

2006

35

Γιατί το αλκοολόμετρο έχει έντονα μη γραμμική κλίμακα σε σχέση με το πυκνόμετρο και πως βαθμολογείται θεωρητικά;.

Βαθμολόγηση αλκοολόμετρου

2006

34

Παρατηρήσεις πάνω στην εξίσωση του κύματος καθώς και στο στάσιμο κύμα

Παρατηρήσεις πάνω στα κύματα

2006

33

Εισήγηση στο σεμινάριο νεοδιορίστων καθηγητών ΠΕ4 2005 του Π.Ε.Κ από τον υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε Κέρκυρας

Εκπαιδευτικές προτάσεις σχετικές με το μάθημα της Φυσικής

2006

32

Ένα άρθρο σχετικό με το φράγμα περίθλασης. Αφού αναλύει θεωρητικά το φράγμα δίνει οδηγίες πως μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα φράγμα και να πάρετε μετρήσεις με μεγάλη ακρίβεια.

Φράγμα Περίθλασης

2005

31

Αλήθεια έχετε διερωτηθεί ποτέ ποιο είναι το σχήμα μιας αλυσίδας που κρέμεται από δύο σημεία;. Μοιάζει με παραβολή. Μήπως είναι;

Το σχήμα μιας αλυσίδας

2005

30

Στο άρθρο γίνεται η εύρεση του αλγορίθμου με τον οποίο εορτάζεται το Πάσχα και δίνεται η ερμηνεία γιατί το Πάσχα των Καθολικών δεν εορτάζεται πάντα ταυτόχρονα με το Πάσχα των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Εορτασμός του Πάσχα

2000

29

Πέντε Αποδείξεις για την κεντρομόλα δύναμη. Μερικές από αυτές είναι πρωτότυπες.

Κεντρομόλα Δύναμη

2000

28

Άρθρο γύρω από τη ζωή και τον θάνατο των άστρων βασισμένο σε 3 αρχές της Φυσικής.

Ο Θάνατος των αστέρων

2000

27

Άρθρο που αναφέρεται στον ορισμό του έργου. Εξηγεί μέσα από ένα παραμύθι γιατί ορίσαμε το έργο ως W = FSσυνφ

Ο ορισμός του έργου μέσα από ένα παραμύθι

2000

26

Άρθρο που αναφέρεται στην πολύ σπουδαία αρχή της ελάχιστης ενέργειας και πως αυτή εφαρμόζεται στους διάφορους τομείς της Φυσικής

Η αρχή της ελάχιστης ενέργειας. Μια παραμελημένη αρχή

2000

25

Άρθρο που αναφέρεται στις πιο σύγχρονες απόψεις για τη τριβή

ΤΡΙΒΗ

2000

24

Ένα ταξίδι στο μικρόκοσμο

Τα αστρονομικά μικρά μεγέθη

2000

23

Απορίες από τη καθημερινή ζωή

Μήπως γνωρίζετε;

2000

22

Άρθρο που εξηγεί γιατί το 2000 είναι έτος δίσεκτο.

Γιατί το 2000 είναι έτος δίσεκτο;

2000

21

Άρθρο γύρω από τα διάφορα είδη των εμπεδήσεων

Εμπέδηση.

2001

20

Άρθρο γύρω από τον αλγόριθμο εύρεσης της ημέρας οποιασδήποτε ημερομηνίας

Eύρεση ημερομηνίας

2002

19

Το προηγούμενο άρθρο υλοποιημένο στο λογιστικόφύλο του Excel

Εύρεση ημερομηνίας στο ECXEL

2002

18

Το βαλιτσάκι του καθηγητή. Τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα βαλιτσάκι για να γίνουν 10 τουλάχιστον πειράματα ανά τάξη Γυμνασίου και Λυκείου

Το βαλιτσάκι του καθηγητή

2004

17

Ένα τέστ πάνω στις τριβές

τεστ τριβών

2004

16

Ένα τέστ με λαμπάκια που μπορεί να ζωντανέψει με το πρόγραμμα crocodile-clips elements (κοίτα στα downloads)

παίζοντας με τα λαμπάκια

2004

15

Ένα άρθρο σχετικά με τις δυναμικές γραμμές. Σίγουρα πολλά πράγματα θα σας εκπλήξουν…

Οι δυναμικές γραμμές

2003

14

Η θεωρία σχετικότητας επιτρέπει τα μακρινά ταξίδια!!. Μια σκέψη που ίσως να μην την γνωρίζατε

Η θεωρία σχετικότητας και τα διαγαλαξιακά ταξίδια

2004

13

Θέματα Φυσικής που έχουν σχέση με τις πειραματικές δραστηριότητες. Μια πρόταση για το πως το εργαστήριο μπορεί να ενταχθεί στην εξεταστική διαδικασία

Θέματα πειραματικής φυσικής.

2003

12

Η περιγραφή μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από μια παρομοίωση. Πως μπορούμε να καίμε τα κάρβουνα στην Πτολεμαΐδα και να ζεσταινόμαστε στην Κέρκυρα;

Η μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

2003

11

Μια πρωτότυπη πειραματική άσκηση για τη μέτρηση της ροπής αδράνειας ενός στρόβου.

Προσδιορισμός της ροπής αδράνειας ενός στρόβου

2004

10

Κατασκευή πειραματικής συσκευής για τη μελέτη της στροφορμής.

ΣΤΡΟΦΟΡΜΟΣΚΟΠΙΟ

2004

9

Kατασκευή πειραματικής διάταξης για τη μελέτη της πόλωσης

ΠΟΛΩΣΗ

2003

8

Θεωρητική και πειραματική μελέτη της ροπής αδράνειας μιας ράβδου.

ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΡΑΒΔΟΥ

2005

7

Άρθρο για τα αδρανειακά ή πιο σωστά για τα μη αδρανειακά συστήματα αναφοράς

ΑΔΡΑΝΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

2005

6

Μια απλή εισαγωγή στην γενική θεωρία της σχετικότητας.

ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

2005

5

Άρθρο σχετικά με τη λειτουργία του ραδιόμετρου Crookes

ΡΑΔΙΟΜΕΤΡΟ

2005

4

Μια προσωμοίωση της διάθλασης και της ανάκλασης με τη βοήθεια λογιστικού φύλλου EXCEL

ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΜΕ EXCEL

2004

3

Ένα άρθρο σχετικά με υπέροχο φαινόμενο του ουράνιου τόξου. Δημοσιεύτηκε στον Φυσικό Κόσμο

Ουρανιο Τόξο

2004

2

Χρήση του γραφικού υπολογιστή στην επεξεργασία πειραματικών δεδομένων. Εργασία που παρουσιάσθηκε στο συνέδριο Φυσικών στο Λουτράκι

Γραφικος Υπολογιστής

2005

1

Πως λειτουργεί το ακτινόμετρο Crookes; Ένα θέμα που έχει απασχολήσει τα μεγαλύτερα ονόματα Φυσικών του 19ου αιώνα και που ακόμη και σήμερα τα βιβλία δεν αναφέρουν τη σωστή ερμηνεία.

Το ακτινόμετρο Crookes

2005