Παραχωρήθηκε επιπλέον αίθουσα στο ΕΚΦΕ

Παραχωρήθηκε επίσης προσωρινά μια επιπλέον αίθουσα 20 τ.μ. στο ΕΚΦΕ Κέρκυρας για το στήσιμο πειραματικών διατάξεων και διεξαγωγή ελέγχου πειραμάτων. Η αίθουσα αφού διαμορφωθεί θα έχει την δυνατότητα συγκέντρωσης μικρής ομάδας 5-10 ατόμων για πιθανή επίδειξη και πραγματοποίηση πειραμάτων. Και οι δύο αίθουσες που έχουν αποδοθεί στο ΕΚΦΕ δεν έχουν νερό και αποχέτευση, οπότε θα μπορούν να διεξαχθούν μόνο συγκεκριμένα «καθαρά» πειράματα.

27/01/2023

Μεταφορά Τηλεφώνου ΕΚΦΕ

Αποκαταστάθηκε η τηλεφωνική σύνδεση και η παροχή Ίντερνετ στο ΕΚΦΕ Κέρκυρας.  Το σταθερό τηλέφωνο είναι το γνωστό:  26610 – 47655

24/01/2023

 

Μεταστέγαση ΕΚΦΕ

Το ΕΚΦΕ Κέρκυρας μεταφέρθηκε, προσωρινά, στο νεόδμητο κτήριο του 4ου Λυκείου, διπλά από το 2ο ΕΠΑΛ στα Παγκρατέϊκα.

Του έχει παραχωρηθεί μια αίθουσα περίπου 20 τετραγωνικών για την διοικητική του υποστήριξη και την αποθήκευση κρίσιμου εξοπλισμού ενώ ο υπόλοιπος εξοπλισμός έχει αποθηκευτεί σε υπόγειο χώρο στο 4ο Λύκειο.

Ελπίζουμε ότι οι αρμοδίως υπεύθυνοι να κινηθούν άμεσα για την οριστική μεταστέγαση του ΕΚΦΕ, και την απόδοση καταλλήλων χωρών για την εύρυθμη λειτουργεία του.

Το ΕΚΦΕ σε αυτή την κατάσταση, είναι ευνόητο, ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ευρύ φάσμα των δυνατοτήτων του και των υποχρεώσεων του και θα υπολειτουργεί σε σημαντικό βαθμό έως ότου βρεθεί η πρέπουσα λύση.

τηλ. επικοινωνίας για το ΕΚΦΕ: 6972082600 μέχρι να μεταφερθεί το σταθερό τηλέφωνο 26610-47655

 

10/01/2023

 

 

Τηλέφωνο - Fax: 26610-47655

Email: ekfe@dide.ker.sch.gr

Διεύθυνση: Παγκρατέικα-αεροδρόμιο

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων

Διεύθυνση Β/θμιας Εκ/σης Κέρκυρας

Πληροφορίες για τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε)

Ποιός είναι ο σκοπός δημιουργίας των Ε.Κ.Φ.Ε;

Το παρελθόν: Μια σύντομη ιστορία του Ε.Κ.Φ.Ε Κέρκυρας

Το 1990 ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Κέρκυρας, υπηρετώντας στα διάφορα σχολεία του νομού Κέρκυρας τόσο στην περιφέρεια όσο και στην πόλη, διαπίστωσε ότι τα εργαστήρια φυσικών επιστημών λειτουργούσαν σε ελάχιστα σχολεία του νομού και μάλιστα περιστασιακά. Έτσι πήρε τη πρωτοβουλία να γράψει μια έκθεση, την οποία κατέθεσε στο υπουργείο και στον αρμόδιο σύμβουλο τότε τον Κο Αρναουτάκη Ι. Η έκθεση αυτή αφού εντόπιζε τις αιτίες για την κατάσταση που επικρατούσε στα εργαστήρια, πρότεινε τη δημιουργία ενός κεντρικού ανά νομό εργαστηρίου με πολλαπλές αρμοδιότητες, όπως

·        την κατανομή διόρθωση και ανακατανομή των οργάνων και εποπτικών μέσων,

·        την οργάνωση των εργαστηρίων,

·        την ενημέρωση των συναδέρφων πάνω σε πειραματικές δραστηριότητες,

·        τη δημιουργία αποθήκης, αρχείου βιντεοταινιών, βιβλίων, προγραμμάτων και γενικά εκπαιδευτικού υλικού κτλ.

Η πρόταση “συμπτωματικά ή όχι;” έγινε νόμος του κράτους μετά από λίγα χρόνια. Τον Οκτώβρη του 1997 δίνεται η θέση υπευθύνου του ΕΚΦΕ Κερκύρας στο γράφοντα, αφού ήδη σε πάνω από 45 νομούς στην Ελλάδα λειτουργούσαν ΕΚΦΕ, Κατά το μήνα Δεκέμβρη παραχωρείται στο ΕΚΦΕ ένας αρκετά μεγάλος χώρος οπότε και αρχίζει πραγματικά η δραστηριότητα του ΕΚΦΕ Κέρκυρας.

Η πρώτη δουλειά ήταν η επίσκεψη σε όλα σχεδόν τα σχολεία του νομού, συνολικά 35 ώστε να υπάρχει μια πρώτη εικόνα της κατάστασης των εργαστηρίων. Στη συνέχεια άρχισε η καταγραφή των οργάνων και εποπτικών μέσων του κάθε σχολείου. Δόθηκαν συμβουλές και οδηγίες για την οργάνωση των εργαστηρίων του νομού. Έτσι 6 σχολεία δέσμευσαν χώρο για να μετατραπεί σε εργαστήριο, ενώ φτιάχτηκαν τα σχέδια για τα εργαστήρια άλλων 5 σχολείων. Παράλληλα ενημερώσαμε σε δύο συναντήσεις τους συναδέρφους για το τι μπορούν να κάνουν εργαστηριακά σύμφωνα και με τα νέα βιβλία που ισχύουν για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Σήμερα το έτος 2008 το ΕΚΦΕ Κέρκυρας είναι πλήρως οργανωμένο. Διαθέτει πλούσιο εξοπλισμό και χώρους. Σε όλη τη χώρα πλέον λειτουργούν περίπου 80 ΕΚΦΕ.

Το παρόν και το μέλλον:

Εκθέσεις πεπραγμένων προηγουμένων ετών

Διευθύνσεις και συνδέσεις με άλλα Ε.Κ.Φ.Ε

Τι χώρους και τι εξοπλισμό διαθέτει το Κέντρο

Χώροι Ε.Κ.Φ.Ε

ΤΟ Ε.Κ.Φ.Ε Κέρκυρας στεγάζεται σε ένα ενοικιαζόμενο κτήριο 200 m2. Διαθέτει τους εξής χώρους:

·        Μια αποθήκη 35 m2.

·        Ένα εργαστήριο Φυσικής 35 m2.

·        Ένα εργαστήριο Χημείας 35 m2.

·        Δύο γραφεία 15 m2 το καθένα.

·        Ένα επισκευαστήριο 10 m2

·        Ένα μεγάλο ελεύθερο χώρο 55 m2 ο οποίος έχει μετατραπεί σε αίθουσα πολυμέσων

Τα μέσα που διαθέτει το ΕΚΦΕ είναι:

Η αίθουσα πολυμέσων διαθέτει τηλεόραση 29΄ η οποία μπορεί να συνδεθεί μέσω σλίπερ με άλλα δύο μόνιτορ καθώς και με βιντεοπροβολέα. Δύο βίντεο για εγγραφή βιντεοταινιών και αναπαραγωγή. Βιντεοπροβολέα ο οποίος μπορεί να προβάλει την εικόνα από υπολογιστή, βίντεο ή τηλεόραση. Σειρά εκπαιδευτικών βιντεοταινιών. CD recorder και μια σειρά από εκπαιδευτικά CD. Ο υπολογιστής της αίθουσας πολυμέσων είναι συνδεδεμένος με το INTERNET μέσω γραμμής ISDN και μέσω ασυρμάτου πληκτρολογίου. Διατίθεται επίσης πίνακας μαρκαδόρου - φωτοτυπικός, ο οποίος μπορεί να φωτοτυπήσει έναν ή δύο συγχρόνως πίνακες σε τόσα αντίγραφα όσοι οι ακροατές.

Το Χημείο διαθέτει 1 πάγκο καθηγητή, 5 πάγκους μαθητών, ένα ξύλινο ντουλάπι - βιτρίνα φύλαξης χημικών ουσιών, έναν πορσελάνινο νηπτήρα, ένα φουρνάκι, έναν απορροφητήρα, έναν ζυγό ακριβείας ηλεκτρονικό, και διάφορα όργανα χημείας.

Το Φυσικείο διαθέτει 1 πάγκο καθηγητή και 6 πάγκους μαθητών, νιπτήρα, ηλεκτρική εγκατάσταση στον κάθε πάγκο, περιφερειακά ράφια και θήκες καλωδίων, 1 Overhead, και όλα σχεδόν τα όργανα φυσικής ( παλμογράφοι, γεννήτριες, τροφοδοτικά, οπτικές τράπεζες κτλ ) που έχουν διατεθεί κατά καιρούς στα σχολεία. Διαθέτει επίσης πολλές ιδιοκατασκευές και εποπτικό υλικό.

Τα γραφεία διαθέτουν 2 υπολογιστές, έναν εκτυπωτή έγχρωμο και αρκετούς ασπρόμαυρους, ένα cd-recorder, ένα scanner, ένα φωτοτυπικό μηχάνιμα. Το κέντρο διαθέτει 15 προθήκες οργάνων και εγγράφων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

img

Αίθουσα πολυμέσων

 

img

Εργαστήριο Φυσικής

 

img

Εργαστήριο Χημείας

 

img

Ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ

Ποιά τα οικονομικά του Κέντρου

Οικονομικά Ε.Κ.Φ.Ε

Σας ενημερώνουμε ότι οι οικονομικοί πόροι του Ε.Κ.Φ.Ε ΚΕΡΚΥΡΑΣ τα έτη 1997-2000 ήταν τρεις.

Α) ο Δήμος Κερκυραίων μέσω της 35ης σχολικής εφορίας.

Το 1997-98 ποσό των 800.000 το οποίο διατέθηκε για

·        αγορά ντέξιον για την αποθήκη

·        εργαλείων

·        υπολογιστή

·        2 πάγκους εργασίας για το εργαστήριο Φυσικής και Χημείας

·        μια ντουλάπα ξύλινη για φύλαξη χημικών ουσιών

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Ε.Κ.Φ.Ε ΚΕΡΚΥΡΑΣ είναι ενοικιαζόμενο στο οποίο στεγάζεται και το 4ο Λύκειο και καλύπτονται και οι εργαστηριακές ανάγκες αυτού του σχολείου. Ο χώρος που έχει διατεθεί στο ΕΚΦΕ αναλογεί σε μίσθωμα 600.000 του συνολικού μισθώματος.

Β) Πρόγραμμα ανάπτυξης της νομαρχίας με το ποσό των 2.000.000 για το έτος 1998-99 με το οποίο αγοράστηκαν

·        Σύγχρονο υπολογιστικό σύστημα

·        Σκάνερ

·        Εκτυπωτής

·        Φωτοτυπικό

·        2 Αντιγραφικά CD

·        Εγκατάσταση υδραυλική για το Χημείο

·        θερμοσίφωνας μικρός

·        Ψυγείο μικρό

·        Φουρνάκι

·        Βιβλία εργαστηρίων

·        Απορροφητήρας

·        Ντέξιον

·        Πυροσβεστήρες

·        Μόντεμ

Γ. ) Από χρήματα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλύπτονται έξοδα όπως

·        Τηλέφωνο της τάξης 200.000 το χρόνο

·        Αναλώσιμα ( χαρτιά , μελάνια, συντήρηση φωτοτυπικού κτλ)

·        Διάφορες έκτακτες ανάγκες του ΕΚΦΕ

Από το ανωτέρω ποσό οι 50.000 διατέθηκαν το έτος 1997-98 και οι 150.000 το έτος 1998-99Συνολικά για τα δυο έτη εκτός του ενοικίου έχουν διατεθεί 3.000.000

·        Τέλος μέσω του Ο.Σ.Κ παραλάβαμε όργανα , εποπτικό υλικό και έπιπλα για τις ανάγκες του Εργαστηριακού Κέντρου.

·        Μετά το έτος 2000 τα βασικά έξοδα του Ε.Κ.Φ.Ε Κέρκυρας καλύπτονται με ένα Χ.Ε.Π στο ύψος των 1700 ευρώ που διαθέτει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας για τις ανάγκες του Κέντρου.

·        Μετά την οικονομική κρίση του 2010 το ποσό του Χ.Ε.Π που παρέχεται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο Ε.Κ.Φ.Ε Κέρκυρας είναι 1200€ ετησίως.