Υπολογισμός πυκνότητας πλαστελίνης

Ένα συνοπτικό φύλλο εργασίας

 

Δημιουργήστε πέντε (5) κομμάτια πλαστελίνης τα οποία προτείνουμε να έχουν μάζες  ομοιόμορφα κατανεμημένες μεταξύ 20g και 60 g. Ζυγίστε με τη βοήθεια ενός  ζυγού ή δυναμόμετρου το κάθε κομμάτι και συμπληρώστε τη μέτρηση  στην δεύτερη  στήλη της μάζας του παρακάτω πίνακα.


Τα κομμάτια της πλαστελίνης να είναι μορφοποιημένα  σε κυλινδρικό σχήμα ώστε  να είναι δυνατό  να εισέρχονται στο δοκιμαστικό σωλήνα. Με τη βοήθεια ενός σύρματος βυθίστε το κάθε κομμάτι σε ογκομετρικό σωλήνα που έχει νερό περίπου στη μέση του και υπολογίστε τον όγκο του. Συμπληρώστε αποτέλεσμα της μέτρησης, στη στήλη του όγκου του παρακάτω πίνακα.

 

 

Α/Α μετρήσεων

 

Μάζα σε gr

 

Όγκος σε cm3

Πυκνότητα (d)=Μάζα/όγκο (gr/cm3)

|d-|

1

 

 

 

 

2

 

 

 

 

3

 

 

 

 

4

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

MAA=

 

Α) Βρείτε το μέσο όρο της πυκνότητας της πλαστελίνης

Β) Βρείτε την μέση απολυτή απόκλιση

Γ) Γράψτε το αποτέλεσμα της τελικής  μέτρησης για την πυκνότητα

Δ) Κάντε την γραφική παράσταση της μάζας σε σχέση με τον όγκο τοποθετώντας στο διάγραμμα τις αβεβαιότητές της κάθε μέτρησης

 

 

Πρακτικές συμβουλές

  1. Το σχήμα που θα πρέπει να δώσουμε στην πλαστελίνη θα πρέπει να μην είναι σφαιρικό γιατί τότε τα κομμάτια της πλαστελίνης που μπορούμε να μετρήσουμε θα είναι μικρά και το σφάλμα θα βγαίνει πολύ μεγάλο. Αυτό συμβαίνει επειδή η αβεβαιότητα της μέτρησης του όγκου και της μάζας θα προσεγγίζει τη αντίστοιχη μετρούμενη τιμή του όγκου και της μάζας, ή με άλλα λόγια η σχετική αβεβαιότητα των μετρήσεων θα μεγαλώνειV/V, Δm/m)
  2. Θα πρέπει να αναφέρουμε στους μαθητές με τι ακρίβεια να γράφουν τις μετρήσεις τους τόσο για την μάζα όσο και για τον όγκο καθώς και το αποτέλεσμα της διαίρεσης, με βάση τους κανόνες των σημαντικών ψηφίων και τις απαραίτητες στρογγυλοποιήσεις.